кредити инвестиции
Инвестиции

Струва ли си да започнете да инвестирате, ако имате заеми?

Когато хората имат редовен допълнителен доход, те започват да изчисляват кое ще бъде по-изгодно: да използват тези пари, за да изплатите съществуващите заеми или да започнат да инвестират.  Нека се съгласим: трябва да имате спестявания в размер на поне три месеца доход. Ако нямате такива, тогава първо трябва спестите  и едва след това да помислите какво да правите – да погасите вашите кредити или да инвестирате парите в друго.

Ако имате потребителски заеми / вноски

Обикновено потребителските заеми имат високи лихви, почти същите като кредитните карти. Трудно е да се намерят инвестиционни инструменти, които да дадат гарантиран доход повече от този показател. Следователно закупуването на активи при наличие на потребителски заеми не е най -доброто решение.

Но ако стоките се издават на вноски, без надплащане, няма смисъл да погасявате заема предсрочно, тъй като няма да можете да спечелите нищо. Ако предсрочното погасяване е психологически важно, можете леко да увеличите месечната вноска, за да изплатите заема по -бързо.

Ако имате ипотека

Когато имате голям ипотечен дълг, изглежда, че е по -добре първо да го изплатите и едва след това да инвестирате. Но не винаги е така. Има случаи, когато е по -изгодно да инвестирате, отколкото да погасявате ипотеката предсрочно.

  • Когато не можете да инвестирате. Ако поне половината от заплатата отива за ипотека, тогава първо трябва да намалите дълга по кредита, така че размерът на месечното плащане да е не повече от 30% от дохода, и едва след това да мислите за инвестиране.
  • Кога е най -доброто време за инвестиране. Ако можете да получите приходи от инвестиции повече от размера на лихвите по заема. Трябва да сравните лихвения процент по заема и възвръщаемостта на вашата инвестиция.
  Инвестицията, която се изплаща: Пренареждане на керемиди за дълготраен и икономичен покрив

Как да инвестирате, ако имате заеми?

Използвайте кредитни карти, потребителски заеми и заеми от институции по микрофинансиране. Лихвите по тях обикновено надвишават възможната възвръщаемост на инвестицията, така че те трябва да бъдат изплатени възможно най -скоро.

Или пък вземете ипотека. Ако лихвеният процент по ипотеката е по -нисък от възможния инвестиционен доход, тогава има смисъл да инвестирате безплатни пари, а не да изплащате заема предсрочно. Ако обаче ипотечното плащане е повече от половината от месечния ви доход, тогава е по -добре първо да изплатите заема.

 

 

 

Вижте още

Финансиране през платформата Kickstarter

Потопяемата помпа за мръсна вода: Иновация в управлението на водни бедствия

Радостин Валеов

Инвестицията, която се изплаща: Пренареждане на керемиди за дълготраен и икономичен покрив

Радостин Валеов