Разходи при рефинансиране на ипотечен кредит
Кредитиране

Разходи при рефинансиране на ипотечен кредит

Чудите се какви разходи има при рефинансиране на ипотечен кредит, такси,  нотариални такси и още!

Имайте предвид допълнителните разходи, свързани с процедурата по рефинансиране на ипотечен кредит.

 • Необходимо е повторно издаване на доклада за оценка на недвижимите имоти
 • За да намалите лихвата на рефинансиране, трябва да закупите полица за живот и здраве
 • Ще трябва да премахнете тежестта по стария заем и отново да регистрирате собствеността върху недвижим имот със залог в друга банка.

Изплащането на ипотечен заем е въпрос на 5-30 години, така че намаляването на лихвения процент носи спестявания за кредитополучателя. Но когато избират опция, мнозина забравят за допълнителните разходи (разходи) при рефинансиране на ипотека.

Основни разходи:

 • Такса за отпускане на заем. Такова плащане се изисква и размерът му зависи от банковата институция и условията. Размерът на комисионната е от нула до два процента от сумата на заема.
 • Оценка на недвижими имоти. Новият кредитор определя колко струва обезпечението.
 • Превод на пари от новата сметка на кредитополучателя по сметката на предишната кредитна институция.
 • Премахване на тежести от заложеното имущество.
 • Нотариална регистрация. Договорът за ипотека, в който се явява обезпеченият недвижим имот, е заверен от нотариален орган. Тази услуга се заплаща и разходите трябва да бъдат поети от заемополучателя.
 • Застрахователни разходи. До погасяването на дълга имотът е на разположение на заемодателя. За да се избегнат рисковете, депозитът е застрахован срещу пожар, наводнение и други бедствия. Застрахователният лихвен процент е фиксиран и варира от 0,2 до 1,0 процента от сумата на заема. В някои банки, за да се намали лихвата за ипотечно рефинансиране, на клиента се предлага лична (животозастрахователна, здравна) застраховка. Но това е допълнителна услуга и заемодателят няма право да я налага.
  Какво е добре да знаем за депозитите през 2023?

Кога рефинансирането е полезно?

Задачата на кредитополучателя е да получи заем при по -изгодни условия. Но как да определите, че ипотечното рефинансиране има смисъл. Тук си струва да се подчертаят следните критерии:

 • Лихвеният процент е с 2% или повече.
 • По -малко от 50% от срока е изтекъл от получаването на заема (за анюитетни плащания). Това се дължи на факта, че клиентът първо плаща лихва, а след това основната част от дълга. Ако рефинансирате ипотеката си през втората половина на договора, ще трябва да платите отново лихва.

 

 

 

Вижте още

Кредит за автомобил  и какво е важно да знаем!

Радостин Валеов

Какви възможности може да предостави мостовият кредит

admin

Как да си намерим работа като кредитен консултант

Радостин Валеов