Финанси

Професионални качества на главния счетоводител

Това не е просто служител, а дясната ръка на собственика на компанията, на лидера, негов съветник и опора, в сметките, данъците и изграждането на екип от счетоводители, фактуристи, складови работници и др.. Освен всичко изброено, той се нуждае от умение да ръководи и организира работата на счетоводния екип. Без това бизнес качество както счетоводителите, така и самият главен счетоводител ще могат да извършват пълноценно работата си. Можете да прочетете повече за счетоводната ни кантора в София и работата ни на нашият уеб сайт.

Други професионални качества на главния счетоводител:

  1. Устойчивост на стрес. Работата на главния счетоводител е свързана с много отговорности и стрес, особено когато става дума за данъчни проверки. Способността да поддържате самообладание и да издържате на натиска ще ви помогне да се научите да преодолявате различни трудности, най-важното е да можете да покажете и докажете работата си пред проверяващите институции.
  2. Способност да защитавате своята гледна точка. Това е особено важно при спорове с данъчните власти. Практиката показва, че колкото по-уверен и настоятелен е главният счетоводител, толкова по-предпазливи се държат инспекторите.

Това качество също ще бъде полезно при общуване със собствениците на фирмата. Собствениците на фирми може да не са наясно с данъчните последици от своите решения и тук е много важно главният счетоводител да е наблизо и да може да ги предпази от необмислени действия и да ги убеди, че са прави.

Но има и обратна страна на монетата, когато прекалено предпазлив, но убедителен главен счетоводител забавя работата на компанията и лишава собствениците от печалби. Ето няколко истории от нашата практика:

  1. Ангажираност и желание за спестяване на пари за собствениците. За един добър главен счетоводител трябва да е важно не просто да плаща данъци, но и да намери безопасни начини вашата компания да плаща по-малко. Не просто да свършите цялата работа, а да предложите как да я направите по-бързо, да автоматизирате и намалите разходите и т.н.

В професионалните дейности чертите на характера на човек са не по-малко важни от неговите квалификации.

  • Честност. Счетоводителят трябва да е свестен, защото му се доверяват парите на фирмата, ако той изпълнява вътрешното счетоводство на фирмата. Разбира се, трудно е да се прецени честността на човек по първото впечатление, но в процеса на работа тази точка определено ще стане по-ясна. Ако служител бъде хванат в кражба или друга измама, уволнението ще бъде най-лекото наказание. Възможно е срещу служителя да бъде образувано наказателно дело.
  • Точност . Само човек с такова качество ще поддържа точност в изчисленията, ще поддържа документацията в идеален ред. Вниманието към детайла също е важно.
  • Организираност и отговорност. Работата с числа изисква самообладание и внимание. Освен това на служител в тази област могат да бъдат възложени други задължения. Например издаването на заплати, прехвърлянето на средства към партньори на компанията, управлението на служители от по-ниско ниво (ако човек работи като главен счетоводител) и т.н. Следователно тези качества са много важни.
  • Дисциплина. Тази черта на характера се оценява във всяка позиция. Такива хора винаги идват навреме, спазват посочените срокове при изпълнението на поставените задачи.

Вижте още

Как да получим безлихвен кредит за 1 месец

admin

Недостатъци на онлайн банкирането

Радостин Валеов

Как да получите безвъзмезден кредит?

Радостин Валеов