Финанси

Професионални качества на главния счетоводител

Това не е просто служител, а дясната ръка на собственика на компанията, на лидера, негов съветник и опора, в сметките, данъците и изграждането на екип от счетоводители, фактуристи, складови работници и др.. Освен всичко изброено, той се нуждае от умение да ръководи и организира работата на счетоводния екип. Без това бизнес качество както счетоводителите, така и самият главен счетоводител ще могат да извършват пълноценно работата си. Можете да прочетете повече за счетоводната ни кантора в София и работата ни на нашият уеб сайт.

Други професионални качества на главния счетоводител:

  1. Устойчивост на стрес. Работата на главния счетоводител е свързана с много отговорности и стрес, особено когато става дума за данъчни проверки. Способността да поддържате самообладание и да издържате на натиска ще ви помогне да се научите да преодолявате различни трудности, най-важното е да можете да покажете и докажете работата си пред проверяващите институции.
  2. Способност да защитавате своята гледна точка. Това е особено важно при спорове с данъчните власти. Практиката показва, че колкото по-уверен и настоятелен е главният счетоводител, толкова по-предпазливи се държат инспекторите.

Това качество също ще бъде полезно при общуване със собствениците на фирмата. Собствениците на фирми може да не са наясно с данъчните последици от своите решения и тук е много важно главният счетоводител да е наблизо и да може да ги предпази от необмислени действия и да ги убеди, че са прави.

  Как да се справите с неочаквани разходи при ипотечен кредит

Но има и обратна страна на монетата, когато прекалено предпазлив, но убедителен главен счетоводител забавя работата на компанията и лишава собствениците от печалби. Ето няколко истории от нашата практика:

  1. Ангажираност и желание за спестяване на пари за собствениците. За един добър главен счетоводител трябва да е важно не просто да плаща данъци, но и да намери безопасни начини вашата компания да плаща по-малко. Не просто да свършите цялата работа, а да предложите как да я направите по-бързо, да автоматизирате и намалите разходите и т.н.

В професионалните дейности чертите на характера на човек са не по-малко важни от неговите квалификации.

  • Честност. Счетоводителят трябва да е свестен, защото му се доверяват парите на фирмата, ако той изпълнява вътрешното счетоводство на фирмата. Разбира се, трудно е да се прецени честността на човек по първото впечатление, но в процеса на работа тази точка определено ще стане по-ясна. Ако служител бъде хванат в кражба или друга измама, уволнението ще бъде най-лекото наказание. Възможно е срещу служителя да бъде образувано наказателно дело.
  • Точност . Само човек с такова качество ще поддържа точност в изчисленията, ще поддържа документацията в идеален ред. Вниманието към детайла също е важно.
  • Организираност и отговорност. Работата с числа изисква самообладание и внимание. Освен това на служител в тази област могат да бъдат възложени други задължения. Например издаването на заплати, прехвърлянето на средства към партньори на компанията, управлението на служители от по-ниско ниво (ако човек работи като главен счетоводител) и т.н. Следователно тези качества са много важни.
  • Дисциплина. Тази черта на характера се оценява във всяка позиция. Такива хора винаги идват навреме, спазват посочените срокове при изпълнението на поставените задачи.
  Недостатъци на онлайн банкирането

Вижте още

Значението на ГПР при кандидатстване за заем

admin

Какви възможности може да предостави мостовият кредит

admin

Международни доставки: Избягване на често срещани проблеми и предизвикателства

Радостин Валеов