Актуално

В България броят на жилищните заеми скочи с 20%

Какво стана? Според Българската народна банка (БНБ) през второто тримесечие на 2020 г. броят на заемите за физически лица в размер от 50 000 до 250 000 евро се е увеличил с 20% на годишна база. Експерти твърдят, че заемите в такива размери, най-често се използват за закупуване на недвижими имоти – за собственото си жилище или като инвестиция.

Какво купуват? 

Според Илиана Василиева, заместник-председател на Асоциацията на брокерите, къщите и апартаментите в големите градове и близките мегаполиси са най-търсени в момента. Например жителите на София купуват къщи в Габрово, защото има чист въздух, а в същото време Габрово се намира недалеч от големите градове и пътища.

Цитат

„Готовите за ползване къщи обикновено струват между 25 500 и 50 000 евро, в зависимост от разстоянието от селото. Къщите, които се нуждаят от ремонт, се оценяват на до 15 000 евро. Но тези, които купуват къщи, често не искат да извършват ремонт, така че повечето сделки се сключват с къщи, които са по-скъпи от 25 500 евро “, казва Илиана Василиева.

Предпочитания

Експертът казва, че в София хората обикновено търсят жилище за личните си нужди. Ето защо те избират апартаменти в квартали, които отговарят на личните им предпочитания – да бъдат по-близо до роднини или до училището на детето. Площта на такъв апартамент също се избира, като се вземат предвид личните нужди. И новите сгради са най-търсени.

  Плътност, реализъм и комфорт: Разгледайте света на 3D спалното бельо

Цени

Цената на апартамент в София зависи от района, вида на строителството и състоянието на имота. Започва от € 900 на кв.м и достига € 1700-1800 на кв.м за нови, напълно завършени и обзаведени апартаменти.

Наем

Сега наемната цена е леко намалена. Като правило август и септември са най-активните месеци на пазара на наеми, тъй като има приток на студенти в София до новата учебна година. Но ако миналата година наемането на едностаен апартамент в столицата струваше около 350 евро на месец, сега е с 50-75 евро на месец по-ниско, казва Илиана Василиева. Причината е по-ограниченият бюджет на потенциалните наематели. А собствениците, закупили апартамент с инвестиционна цел, предпочитат да го отдават под наем по-евтино, отколкото да го оставят празен за зимата.

Вижте още

Как да създадете впечатляващо CV: Най-добрите практики и съвети

admin

Комфорт и безопасност: Ръководство за бебешкото спално бельо

admin

Ето какво е въздействието на блокчейн и криптовалутите върху онлайн хазарта и плащанията

Радостин Валеов