Финанси

Плюсове и минуси при инвестирането в сребро

Какво представлява среброто?

Свикнали сме, когато някой спомене сребро, първо да се сещаме за накити, изработени от него. Истина е, че сребърните бижута, като всички сребърни гривни, колиета и обеци, са част от гардероба и ни заобикалят навсякъде, но среброто има и редица други приложения – инвестиционни, технологични и дори медицински. Животът ни изобщо не би бил същия, ако среброто не съществуваше. Технологичните компании например ежедневно влагат килограми сребърни покрития в продуктите си. От друга страна, много хора използват сребърните монети и кюлчета за инвестиционна цел, знаейки важността на метала. Те си купуват сребърно кюлче например, за да вложат сума, пари, която да не се обезцени заради времето или заради инфлацията. Нека да разгледаме този въпрос обаче малко по-подробно по долу.

Какво прави среброто добра инвестиция в сравнение с други алтернативи като златото например?

Инвестицията в сребро определено е по-различна, от която и да е друга форма на вложение на пари в дългосрочна перспектива. Ако се направи добро проучване на пазара и се подходи разумно и обмислено към инвестицията в сребърни кюлчета, монети или пък в сребърни бижута, то тя може да донесе добра печалба. Истината е, че много хора в бизнеса смятат среброто за отлична форма на инвестиция, макар то да няма същата големина на пазара, каквато има златото.

Предимства при инвестирането в сребро

В сравнение с други форми на инвестиции, среброто е по-евтин вариант. Може да ви защити по време на финансова криза, въпреки че цената му е много по-ниска от тази на златото. Ако разполагате със скромна сума за инвестиция, със сигурност трябва да обмислите вариантите на закупуване на сребърна монета или на сребърно бижу с инвестиционна цел.

  Международни доставки: Избягване на често срещани проблеми и предизвикателства

Въпреки че е сравнително евтино, среброто все още е една от най-ценните инвестиции, които можете да направите. Така че, ако имате планове да инвестирате парите си в цяла унция злато, изчакайте и първо погледнете среброто. Може да е по-разумния вариант за вас.

Среброто успешно продължава да има отлична покупателна способност във времето, така че ако търсите сигурност срещу инфлация и валутни сривове, си струва да го обмислите. Освен това среброто има отрицателна корелация с акции, държавни облигации и други класове активи.

Инвестицията в сребро не е застрашена от кибер риск, както са всички ваши онлайн активи. Физическото сребро, от друга страна, елиминира възможността за кражба на самоличност, фишинг и други форми на дигитални престъпления. Нещо повече, ако инвестирате в сребърни бижута, не само че ги притежавате физически, ами и можете да ги носите на специални събития и поводи, което за дамите не е никак малък позитив.

Цената на среброто се движи бързо и в сравнение с цената на златото, исторически е имало по-големи разлики в цената. Със сигурност по време на икономически сътресения, цената на златото се увеличава, но често цената на среброто се увеличава с по-голям марж.

Едно от най-големите предимства на инвестицията в сребро е лесното му продаване, когато времената са подходящи. Среброто вече се включва в почти всички продукти. Можете да го намерите в слънчеви панели, батерии, монети и дори машини. Това е благороден метал, който е подходящ за използване за много цели поради отразяващата способност, електрическата проводимост и други характеристики, присъстващи в него. Много индустрии непрекъснато го използват, което го прави изключително търсено.

  Защо да купувате на кредит или в брой?

Минуси на инвестирането в сребро

Както вече споменахме среброто започна да се използва в индустрията. За съжаление, това донесе и известни рискове, като заплахата от рецесия и натиск, засягащ производствените компании. Такива фактори могат да повлияят и на златото, което също има своите индустриални приложения, но като цяло златото се ръководи повече от инвеститорите. Така че златото действа като по-добро, по-чисто хеджиране срещу икономиката и фондовия пазар.

Освен това цената на среброто може да бъде и по-скъпа инвестиция, защото количеството му в света е ограничено. В резултат на това търговците на кюлчета често начисляват солидни премии, за да поддържат бизнеса си по покупка и продажба на благородни метали.

Не забравяйте и че притежаването на физически парчета сребро заема място и може да се превърне в тежък актив за притежаване. Намирането на място за съхранение и преместване на тежко сребро може да бъде трудно. Това не важи обаче за инвестициите, които са по-малки.

Няма как да не споменем и факта, че среброто може да бъде откраднато. Винаги внимавайте със съхранението на вашата инвестиция, за да минимизирате рисковете от загуба или кражба.

Най – добрите инвестиционни опции при среброто

На света има много стоки, в които може да се инвестира. Съществуват обаче такива, които със сигурност ще ви донесат добра печалба и такива, за които е по-скоро спорно или твърде рисково. Среброто е благороден метал, който няма да ви разочарова. В какъв сребърен актив обаче трябва да вложите спестяванията си, за да извлечете максимума.

  Как да подобрите шансовете си за одобрение на ипотечния кредит

Определено най-добрата инвестиция в сребро е в сребърни кюлчета. Цената им зависи от теглото, както и от цената на среброто. Сребърно кюлче можете да закупите бързо и лесно, както и можете да го продадете пак по същия начин.

Друг вариант за успешна инвестиция в сребърно изделие са сребърните монети. Това дори се е превърнало в хоби за много хора, които харесват да събират монети, заради уникалните им изображения върху тях. Десетки са моделите монети, които са лимитирани бройки и притежават както инвестиционна така и колекционерска стойност.

Няма как да пропуснем и инвестирането в сребърни бижута, които както споменахме, може да бъдат прекрасно допълнение към колекцията бижута на всяка дама. Едва ли има представителка на нежния пол, която не обича да носи красивите си бижута във всеки един удобен момент.

В каквото и сребърно изделие да изберете да вложите парите си, бъдете сигурни, че няма да сбъркате. В дългосрочен план, този благороден метал ще ви донесе печалба, като между временно пази парите ви на сигурно място от инфлацията и икономически кризи. В случай че сте попаднали на този материал, обмисляйки инвестицията в сребро, не губете повече време и смело потърсете вашето сребърно кюлче, монета или пък бижу.

 

Вижте още

Финансова грамотност за начинаещи – полезни съвети

admin

Идеи за допълнителен доход за предстоящата 2024 година

Управлявай своите финанси, кредити и инвестиции

admin