Кредитиране

Как да изчистя лошата кредитна история?

Какво представлява Централния кредитен регистър?

Независимо дали за първи път чувате за Централния кредитен регистър или никога не сте били напълно наясно какво обхваща тази организация, е добре да знаете, че той е кредитна информационна база данни, чиято основна цел е да подкрепя икономическата активност на страната. Регистърът улеснява компаниите и банките, предоставяйки им  всички данни, които те изискват, за да улеснят взимането на решение за одобрение или отказ на кредит на своите клиенти.

По този начин ЦКР разполага с информацията за хората, които в някакъв момент от живота си са кандидатствали за заем или ипотека и го изплащат или може дори да са приключили с изплащането му.

 

Как мога да изляза от черния списък на ЦКР?

Може да се почувствате изключително разтревожени от факта, че всичките ви данни са в ЦКР, че нито веднъж не сте си правили проверка и нямате много информация за него – какво представлява и как работи. Не се отчайвайте, защото има начини да излезете от ситуацията.

Първата стъпка е да завършите плащането на това, което дължите.

Ако сте придобили заем или ипотека, предлагаме да приключите с изплащането му, за да си създадете положителна кредитна история в Регистъра или поне да поправите репутацията, която ви е създадена поради просрочени задължения.

  Как да се отървете от заеми законно

Има случаи, в които в базата данни може да постъпи погрешна информация за заем, който вие реално не сте теглили. Тогава трябва да се обърнете към заемодателя, към който фигурира заема и да поискате да направят необходимите корекции.

Има дори организации, които могат да ви помогнат и да ви защитят срещу всяка нередност, която може да се случи.

Трябва да знаете, че информацията, съдържаща се в базата данни, се изтрива автоматично след 4-5 години. Може да се каже, че след този период отрицателната кредитна история се изтрива автоматично поради загуба на давност.

 

 

 

Вижте още

Инвестиция в ново жилище: Потребителски кредит или спестяване?

admin

Кой е най-добрият бърз кредит за вас?

admin

Какво е добре да знаем за депозитите през 2023?

admin