Кредитиране Финанси

Бързи кредити: как работят и как да ги вземем?

Бързите заеми, известни още като заеми до заплата или парични аванси, са краткосрочни заеми, предназначени да помогнат на хората да покрият неочаквани разходи или да преодолеят разликата между заплатите. Тези заеми могат да бъдат полезни при извънредни ситуации, но могат да бъдат и рискови поради високите си лихви и такси. В тази статия ще обясним как работят бързите заеми и ще дадем съвети как да ги получите безопасно.

Как работят бързите кредити

Бързите заеми обикновено са малки заеми, със срок на погасяване от две до четири седмици. Те са предназначени да бъдат изплатени на следващия ден на плащане на кредитополучателя. За да получи бърз заем, кредитополучателят обикновено трябва да предостави доказателство за доход, валиден документ за самоличност и разплащателна сметка.

След това заемодателят ще поиска от кредитополучателя да напише чек с по-късна дата за сумата на заема плюс таксите или да разреши дебит от неговата разплащателна сметка на датата на падежа. Ако кредитополучателят не може да изплати заема навреме, кредиторът може да предложи удължаване на кредита срещу друга такса или кредитополучателят може да бъде принуден да вземе друг заем, за да покрие първия.

Рискове при бързите кредити

Освен високата цена, бързите кредити могат да бъдат и рискови, защото често са насочени към хора, които вече са в уязвимо финансово състояние. Ако кредитополучателят не може да изплати заема навреме, той може да бъде впримчен в цикъл на дългове, от който може да бъде трудно да се измъкне.

  Управлявай своите финанси, кредити и инвестиции

Как да получите бързи кредити безопасно

Ако трябва бързо да заемете пари, има няколко налични опции, които са по-безопасни от бързите заеми. Те включват:

– Вземане назаем от приятели или семейство: Ако имате доверен приятел или член на семейството, който е готов да ви заеме пари, това може да е добър вариант. Просто не забравяйте предварително да се споразумеете за условията на заема и да ги спазвате.

– Кредитни карти: Ако имате кредитна карта с наличен баланс, това може да бъде по-евтин вариант от бърз заем. Просто се уверете, че сте изплатили остатъка изцяло преди падежа, за да избегнете такси за лихви.

– Лични заеми: Личните заеми от банки или кредитни съюзи могат да бъдат добър вариант, ако имате добър кредит. Тези заеми обикновено са с по-ниски лихви от бързите заеми и по-дълги срокове за погасяване.

Ако решите да изтеглите бърз заем, не забравяйте да пазарувате и да сравнявате лихвите и таксите от различни кредитори. Прочетете внимателно договора за заем, преди да го подпишете, и се уверете, че разбирате условията за погасяване и всички допълнителни такси.

Заключение

Поради високите си лихви и такси, те могат да бъдат скъпи и рискови. Ако е възможно, най-добре е да проучите други възможности за заемане на пари, като заемане от приятели или семейство, използване на кредитна карта или теглене на личен заем. Ако все пак решите да изтеглите бърз кредит, не забравяйте да пазарувате, да прочетете внимателно договора за кредит и да вземете назаем само това, което можете да си позволите да върнете навреме.

  Какво е пипс?

 

Вижте още

Как да получите безвъзмезден кредит?

Радостин Валеов

5 тайни за забогатяване от най-големите инвеститори в света

Радостин Валеов

Най-изгодната лихва в България

admin